Expedice na Mount Everest (chata) 13. - 15.10. 2017

24.10.2017 08:27

Expedice na Mount Everest začala 13. 10. 2017 v 16:20 srazem na Východním nádraží. Zde proběhlo setkání s průvodci, kteří vedli celou expedici na Mt. Everest (Kejchal a Ferda). Výstupu na Mt. Everest (chaty) se zúčastnili: paní (slečna) učitelka Anička, Colombo, Black, Kája, Lucka, Johy, Maty, Víťa, Davča, Matěj, Maruška, Adam G., Adam, Kuba, Viki, Míša a Kubík. Všem byl zkontrolován voucher, který byl součástí tohoto zájezdu.  Poté jsme nasedli do autobusu směr Domoradovice. 

 

V Domoradovicích jsme došli na chatu Kuřín, která nás překvapila novou fasádou a plastovými okny.  Ubytovali jsme se, rozdělili do týmů a šli zdolávat první etapu Mt. Everestu - hra se jmenovala “Hora”.       V této hře bylo úkolem získat co nejvíce informací o hoře, kterou budeme zdolávat. A to se povedlo jen po sesbírání lístečků z aleje stromů  poblíž chaty a správném seskládání obrázku hory. Této hry se však musely děti ujmout samotné, protože týmoví vedoucí nebyli v kompletní sestavě. 

 

Po dokončení úkolu již byla tma a tak jsme se rozhodli dát si večeři - párky s kečupem - které nám uvařila Anička. Po večeři děti měly vlastní zábavu ve formě polštářových a spacákových válek v jejich “ložnici”. Po nějaké chvilce jsme se sešli dokupy a zahráli si další hru - “Výšková nemoc”. V této hře šlo o to poznat na každém členovi zvlášť, jestli má výškovou nemoc nebo je zdravý. Výškovou nemoc představovalo vypití hrnečku s pitím obsahující zázvor nebo kávu. 

 

Další den ráno jsme se probudili docela brzo, protože děti už neměly dost sil spát. Po snídani jsme tedy pokračovali v expedici a úkolem všech týmů bylo vytvořit si batožinu, ve které unesou balík vod, spacák a balón. K výrobě mohli použít vše, co našli v přírodě, 10 m lýka a jeden kus starého oblečení. Během tohoto úkolu se však průběžně hrála ještě jedna hra - “Sněhová bouře”. V kopci, který je blízko chaty měli týmy za úkol postavit stan a všichni se do něj nasoukat. Aby to však nebylo tak jednoduché, dostali předtím zimní výbavu, kterou na sebe museli všechnu obléct. Do výbavy patřily např. šály, čepice, rukavice, zimní bundy, ale také lyžařšké boty nebo kolečkové brusle. 

 

Časově už se blížil oběd, tak nám Anička uvařila těstoviny s boloňskou omáčkou a tunou sýra. Po obědě jsme chvilku odpočinuli. Teda aspoň někteří - Kája, Lucka a Víky si musely odpracovat svůj zapomenutý slevový vouecher a tak umývaly nádobí.  vydali se na túru a objedování další cesty na Mt. Everest. Při procházce jsme hráli hru, kterou většina velmi dobře zná - “Čísla”. Tato hra byla také započítávaná do celkového hodnocení chaty. Na večeři v tento den byly brambory s cibulkou a mlékem, o které se postaral Black, Víťa a Maty, protože byli další členové expedice, kteří nedonesli svůj voucher a tak si museli slevu odpracovat. Po večeři jsme hráli hru pro zábavu - “Na hamounka” - doprostřed kruhu se daly zimní věci, do kterých se musel dotčný obléct, aby mohl jíst čokoládu příborem. Ostatní házeli kostkou, než hodili šestku - poté si mohli obléct výbavu a jíst čokoládu. Byla zábava pozorovat některé členy expedice, jak byli kousek od čokolády a nemohli ji sníst. Potom jsme se uložili ke spánku.

 

Poslední den ráno jsme se začali balit, abychom stihli odjet před začátkem příprav na skautskou drakiádu, kterou pořádali skauti z Domoradovic. Po sbalení všech věci se vytáhly cancy, ale psaní bylo přerušeno finální hrou - “Vrchol”. V této hře šlo o vyběhnutí kopce a sesbírání co nejvíce výškových kvót pro vystoupání na vrchol. Ve hře šlo o rychlost a hledání dané kvóty. Po hře jsme si zhodnotili výsledek chaty - vyhrál tým ve složení Colombo, Davča, Adam G. a Míša. Před odchodem z chaty na autobus jsme ještě popřáli Adamovi G. k jeho narozeninám a dali mu “hoplá”. 

   Zápis z chaty sepsal Ferda.

 

Foto z této akce najdete zde: Odkaz na fotky.