Výprava na Hrady (16. 9. 2017)

11.10.2017 09:57

Účast: Ani, Colombo, Ferda, Kája, Víťa, Mates, Naty, Kuba, Honza, Verča, Kuba, Míša, Viky, Johy, Maruška

Na letošní první výpravu jsme se vydali směr Krnov - Cvilín. Hned na nádraží jsme se rozdělili do tří družstev, kde byli kapitány Colombo (Verča, Maruška, Kuba A., Míša), Ferda (Víťa, Mates, Honza, Kuba M.) a Kája (Viky, Johy, Naty). 

První hrou byla selfie soutěž, ve které měly družstva za úkol vyfotit deset různých selfie (se značkou Stop, s osobou jménem Honza nebo Anička, se zvířátkem atd.). Nejlépe se dařilo družstvu Káji. Hra probíhala od nádraží až k rozhledně Cvilín, kde byl konec této hry. Jelikož nebylo zrovna moc pěkné počasí, nevěděli jsme, jestli se vůbec rozhledna otevře. Naštěstí po seznamovací hře dojel pán, který nejenom nám rozhlednu otevřel a po zaplacení vstupu i pustil nahoru. Počasí se trochu umoudřilo, a proto byl výhled z rozhledny celkem ucházející. 

Po sestupu z rozhledny jsme se vydali po zelené k dalšímu bodu naší cesty, kterým byla zřízenina hradu Šelenburk. Po krátké prohlídce jsme si zahráli dvě hry - jedna byla předávání míčku, ve které zvítězilo družstvo Káji a poté typickou hru pro toto místo - na duchy. Jelikož bylo vlhko, musel si každý z nás dát pozor, kam šlape. Do kruhu se nakonec dostali Verča, 2x Johy, Honza, Naty, Kuba M., 2x Mates, a proto se vítězným družstvem staly Ferdovci. Počasí se trochu zhoršilo, takže bylo v plánu přijet dřívějším vlakem, a proto jsme pokračovali v cestě. Při přestávce na pití jsme si zahráli pod přístřeškem další dvě hry, tentokrát se nejednalo o žádné běhavé hry, ale spíše o hry na přemýšlení, pozornost a trpělivost. V té první hře šlo o to uhádnout, kdy uběhne pět minut. Každý měl jeden pokus říct teď, poté se hodnotila průměrná odchylka na družstvo. Nejpřesnější a vlastně úplně přesný tip měla Johanka, která přesně odhadla pět minut. I díky tomu nakonec družstvo Káji, ve kterém Johanka byla, v této hře zvítězilo. Druhou hrou bylo předávání krabičky od sirek za pomocí nosů. Nutno říct, že to byla velmi zajímavá podívaná, ve které jsme se hodně nasmáli, nakonec se ale pouze družstvu od Káji podařilo přesunout krabičku z jednoho konce řady na druhou. Ostatní družstva se snažila krabičku přesunout deset minut, ale až na konec se jim to nepodařilo. 

Po skončení této hry jsme se vydali k další rozhledně, která se nacházela v Úvalně. Po cestě jsme si ještě zahráli hru nezbedný skautík, ve které je na cestě rozházeno deset předmětů, které mají děti za úkol si zapamatovat a na konci je vyjmenovat.

Výsledky nezbedného skautíka:

1. Maty a Naty (9 věcí)

3. Viky a Honza (8 věcí)

5. Kuba M., Víťa, Johy (7 věcí)

8. Maruška (5 věcí)

9. Kuba A. (4 věci)

10. Míša, Verča (3 věci)

Když jsme dorazili k další rozhledně, bylo tak škaredě, že ani nebyla otevřena, a proto jsme se po krátké zastávce na kolotoči vydali směr nádraží Úvalno. Tady jsme nasedli na vlak, který nás dopravil až domů - tedy skoro :) .

Foto zde: https://skaut-mikan33-opava.rajce.idnes.cz/Vyprava_na_Hrady_16._9._2017/

 

Sepsala Anička