RS výprava - Satinské vodopády - Ivančena - Lysá hora - 22. 10. 2016

22.10.2016 18:46

Letošní první RS výprava se konala v překrásném prostředí podzimně laděných Beskyd. A jelikož se jednalo se jednodenní výpravu, sešli jsme se docela časně z rána na tradičním místě, Východním nádraží v Opavě, kam dorazila Anička, Kája, Colombo, Pavla a Niki. Jelikož se již nikdo další nepřidal, rozhodli jsme se, že pojedeme autem, do kterého se všichni vlezeme. Za necelou hodinu a půl jsme již byly v místě startu naší trasy a to v Ostravici. Autem jsme si dojeli až na parkoviště, které se nachází vedle lanového centra Opičák. 

Trasu jsme si přesně nevytyčili, ale věděli jsme, že se určitě chceme dostat na Satinské vodopády. O tomto místě, které se nachází pod Lysou horou, málo kdo ví, což je ovšem škoda. V roklině si divoce rozráží cestu proud vody a vytváří tak nezapomenutelnou podívanou. V Beskydech nejsou k vidění velké vodopády, spíše kaskády menších vodopádů, které i tak stojí zato. My se k vodopádům vydali po žluté medvědí stezce. 

Po focení přišla na řadu důležitá otázka, kam půjdeme dále, a jelikož jsme byli docela kousek od Ivančeny, která procházela rekonstrukcí, byl další cíl více než jasný. Po zelené značce jsme se tedy vydali směr Ivančena. Díky Colomba jsme to vzali "kratší" a "lepší" cestou, Colombo jí říkal zkratka, a za nedlouho už jsme stáli na místě zvaném Ivančena. Rekonstrukce tohoto místa se opravdu povedla a oproti minulému stavu, kdy zde byla pouze mohyla, zde přibyly i kaskády složené z kamenů původní mohyly. Vytvořena byla i mohyla nová, tentokráte podstatně menší. Celý den panovalo krásné slunečné počasí, občas se jenom mraky honily, v každém případě je Ivančena místem, kde se pravidelně nasazují bundy, jelikož zde začíná sílit vítr a teplota klesá podstatně dolů. S blížící se jednou hodinou jsme si vytáhli oběd a poobědvali. 

Abychom nemuseli chodit stejnou cestou zpět k autu, rozhodli jsme se (a vlastně jsme rozhodli i za Pavlu) vzít do zpátky přes Lysou horu, která již byla skoro na dosah. Při cestě nahoru se nám častěji a častěji objevoval sníh. Nahoře již bylo sněhu docela znatelně a dokonce se zde objevili i sněhuláci. Od letošního roku je na Lysé hoře i nově postavená chata Emila Zátopka, ve které jsme si dali občerstvení.

Potom nás už čekalo pouze focení u hladícího bodu na vrcholu Lysé a sestup dolů na parkovistě v Ostravici.

Foto zde: skaut-mikan33-opava.rajce.idnes.cz/RS_vyprava_-_Satinske_vodopady_-_Ivancena_-_Lysa_hora_22.10.2016/

Sepsala Anička